Ben jij de meest waardevolle speler op de markt?
26 april 2021 

Ben jij de meest waardevolle speler op de markt?

Elke dag sta je vol enthousiasme klaar in je onderneming. Je zet je continu in voor je klanten en legt hen graag in de watten. Maar ben je je er ook bewust van hoe jij het verschil maakt voor hen?  En waarom ze voor jou kiezen?
Door de markt te bestuderen kan je dit makkelijk te weten komen. Hiermee ontdek je niet alleen waarom klanten voor jou kiezen en waar je het verschil maakt met de concurrent. Je krijgt ook een duidelijker beeld over je positionering binnen de sector. Waardoor je transparanter kan communiceren naar huidige en potentiële klanten. Neem er dus even een koffie bij en lees hier hoe jij op een makkelijke manier de meest waardevolle speler op de markt wordt.

 Bekijk je interne situatie.

 Een goede basis begint bij jezelf. Stel jezelf deze vragen over de situatie van je onderneming en je sector:

Voor je onderneming:

  • In welke sector ben je actief?
  • Hoe is je financiële positie?
  • Zit er groeipotentieel in je onderneming en heb je eerder positieve of eerder negatieve toekomstverwachtingen?

Voor je sector:

  • Zit er groeipotentieel in de sector?
  • Hoe staat je onderneming ervoor binnen de sector?
  • Welke score geef je jouw onderneming binnen de sector?
    (Je score bepalen doe je aan de hand van een cijfer tussen 0 en 5 waarbij waarde 0 gelijk is aan helemaal niet gekend in de sector en waarde 5 als een vaste waarde in de sector.)

Probeer duidelijke en eerlijke antwoorden te formuleren. Het heeft geen nut om zaken te verbloemen of ze negatiever voor te stellen dan ze zijn. De informatie die je hiermee verkrijgt is voor intern gebruik. Vraag dus ook aan je medewerkers of collega’s wat hun antwoord is op deze vragen. Vaak hebben zij een andere focus en daar kan je zeker waardevolle informatie uithalen.  

 Zeg hallo tegen je concurrent!

 Nu je de nodige informatie intern hebt verzameld kan je deze makkelijk inzetten voor een SWOT-analyse. In deze analyse bekijk je de sterktes en zwaktes van je onderneming en de kansen en bedreigingen van de markt.

Alvorens de SWOT-analyse in te vullen, kan je best even uitzoeken wie je directe en indirecte concurrenten zijn. Bekijk wat ze goed doen of waar het beter kan en zoek uit waar jij je van hen onderscheid.

swot analyse, sterktes, zwaktes, kansen, bedreigingen, onderneming, markt, positief, negatief, overzicht, schema

Het komt regelmatig voor dat je tijdens de SWOT-analyse een perfecte match vindt tussen een sterkte of zwakte van je eigen onderneming en deze van een concurrent. Wees niet bang om je concurrent hierover aan te spreken en even rond de tafel te gaan zitten. Je zal verrast zijn over wat je voor elkaar kan betekenen. Creëer een win-win situatie en maak van je concurrent je concullega.

Stap binnen in het hoofd van je klant.

Nu je de SWOT-analyse succesvol hebt afgewerkt heb je een goed beeld over je sterktes en zwaktes. Ook kan je beter inspelen op de kansen en bedreigingen van buitenaf. Je kan je klanten nu op een transparante manier benaderen. Zo leggen je klanten direct de link tussen je onderneming / merk en je USP (Unique Selling Points) en versterk je je mentale merkmeerwaarde.

Wil je zeker zijn dat je mentale merkmeerwaarde overeenkomt met het beeld dat je klanten van je hebben? Vraag het hen dan even. Waarom komen zij naar jou en gaan ze niet naar de concurrent? Zij zijn reeds enthousiast over jou én zullen je zeker een eerlijk antwoord geven. Vaak zullen hun reacties ook overlappen! Echter merken we op dat bij ondernemingen met een uitgebreid klantenbestand of veel verschillende type klanten de reacties wel uiteen kunnen liggen. Een doelgroeponderzoek kan je hierbij helpen.

Door je onderneming, je sector en de markt even in kaart te brengen creëer je een duidelijk kader waarin je aantoont waarom jouw onderneming uniek op de markt is. Deze informatie kan je vlot en transparant vertalen naar je huidige en potentiële klanten. Ook wordt je mentale merkmeerwaarde hierop volledig afgestemd. Zo is het snel voor iedereen duidelijk waar jouw onderneming voor staat en wordt jij de meest waardevolle speler op de markt.